Співпраця з ІТ-бізнесом

У 2012 р. за результатами виконання міжнародного наукового проекту (NATO Programme Security Through Science Networking Infrastructure Grant) спільно з підрозділом НАТО представлено на баланс ТНЕУ суперкомп’ютер TYAN VX50-В4985 «Орел». Цей суперкомп’ютер використовується у навчальному процесі при викладанні фахових дисциплін. Для студентів це віддалений високопродуктивний комп’ютер для здобуття практичних навичок під час програмування мережевих сокетів, програмування з використанням процедур і бібліотек для розпаралелення процесів та потоків і наукових досліджень.

    

У 2013 р. спільно з представниками фірми «CYPRESS-США» на базі кафедри в навчальній лабораторії персональних комп’ютерів встановлено 10 стендів для дослідження та програмування вбудованих систем, що допомагатимуть студентам у наукових дослідженнях. А представники Львівської філії Cypress Semiconductor Corporation приїжджають на кафедру (http://bit.ly/CypressSemiconductorCorporation ) та роблять цікаві доповіді про напрямки розробки нових мікроконтролерів та їх застосування, а також про можливість працевлаштування для студентів та аспірантів, літню школу для студентів, наукову програму для викладачів і т.д.

          

У 2014 р. модернізовано навчальну лабораторію персональних комп’ютерів при підтримці фірми «MagneticOne-Yкpaїнa», встановлені нові ПК. На базі цієї лабораторії проводяться курси навчання з програмування «PHP», «SQL», «Java», «С#» спільно із представниками фірми.

У 2015 р. спільно з фірмою «Texas Instruments» — американською компанією-виробником напівпровідникових елементів, мікросхем, електроніки – на базі кафедри в лабораторії було встановлено вісім стендів для дослідження та розробки аналогової та цифрової техніки. Ці установки дають змогу студентам отримати практичні навички побудови інформаційно-вимірювальних систем і наукових досліджень.

З інформацією про можливості стажування та працевлаштування до студентів приходять представники й інших ІТ-фірм:

–  SoftServe –  http://bit.ly/ITSoftServe

    

– ScalHive

– Apiko

– ФОП Степаненко А.В.

     

 

У рамках науково-освітнього співробітництва з Берлінським університетом техніки та економіки й Університетом прикладних наук і мистецтв у Дортмунді в 2018 р. на базі кафедри ІОСУ в ТНЕУ відкрито Українсько-німецький навчально-дослідницький центр (наказ № 198 від 4.04.2018 р.), керівником якого призначено доц. П. Є. Бикового. За сприяння професора Юргена Зіка в рамках реалізації цільової грантової програми ТНЕУ отримав 117 одиниць сучасного комп’ютерного обладнання, що дало змогу суттєво і якісно оновити лабораторії кафедри.

               

Професорсько-викладацький склад кафедри ІОСУ активно займається науковою роботою. Особливо інтенсивного розвитку отримали кафедральні наукові дослідження після створення в 2004 р. на базі ГНДЛ АСМ та кафедри ІОСУ Науково-дослідного інституту інтелектуальних комп’ютерних систем (НДІ ІКС), який відповідно до спільного наказу №373/85 від 6.10.2006 р. Інституту кібернетики ім. В. М. Глушкова НАН України та ТНЕУ перейшов на поглиблену співпрацю і координацію наукових досліджень з НАН України, за напрямками: грід-системи та технології хмарних обчислень, методи та системи підтримки прийняття рішень, моделі і технології проектування та управління інформаційних систем, мобільні операційні системи, мультисервісні технології в комп`ютерних мережах, нейронні мережі і паралельні обчислення, інтелектуальні дистрибутивні системи і віртуальні мережі, системи кібербезпеки, інтелектуальні робототехнічні системи, обробка та генерування складних зображень, розпізнавання образів засобами штучного інтелекту, бази знань та онтології. Згадані вище напрямки повністю відповідають підготовці фахівців з комп’ютерних наук.